Chemex Versus Franse Pers. De Beste Handmatige Brouwer Die Bij Uw Smaak Past

Als je een echte koffiekenner bent zoals wij, dan weet je het verschil tussen koffie en espresso. De verschillen eindigen daar niet. Er zijn veel opties voor het zetten van koffie om ervoor te zorgen dat u de best mogelijke kop krijgt.

Een van de meest revolutionaire ontwikkelingen in de koffie-industrie was de uitvinding van de espressomachine in 1884. De Franse persmethode werd zelfs eerder ontdekt, in 1852. Daarna volgden meer innovatieve brouwers zoals Aeropress, verschillende overgietmethoden, waaronder Hario V60, Kalita en natuurlijk de Chemex.

Hoewel zowel Chemex als French Press verschillen van de espresso- of druppelmethodes door het feit dat ze handmatig zijn, zijn ze geenszins hetzelfde.

Wat zijn de basisprincipes van beide koffiebrouwers? Wat zijn de verschillen tussen hen? En welke past het beste bij jouw cafeïnebehoefte? Vandaag geven we u een volledig overzicht van het brouwen van Chemex en de Franse pers.

Een Snel Overzicht Van Beide Brouwmethoden

Beide methoden zijn soorten handmatig brouwen die u meer controle geven over uw resulterende kopje. Voordat we ingaan op de details van hoe ze werken, laten we u een overzicht geven van wat elke methode is voordat we ingaan op de voordelen en verschillen tussen Chemex en French Press.

Franse Pers 101

De Franse pers, ook wel cafetire genoemd , werd eind jaren twintig officieel gepatenteerd en wordt beschouwd als een van de meest toegankelijke handmatige brouwmethoden en wordt door ongeveer 2% van de koffiedrinkers in de Verenigde Staten gebruikt.

Het gebruiksgemak, de lage kosten en de toegankelijkheid van grote winkels zijn enkele van de redenen waarom het zo populair is. De Franse pers geeft je meer controle over je resulterende kopje en het brouwen is eenvoudig en niet zo intimiderend als andere methoden zoals Aeropress of overgieten.

Hoe zet je French Press koffie? Begin met het bereiden van grof koffiedik. Verwarm vervolgens wat water. Laat de koffie na de eerste schenking 30 seconden bloeien, giet dan de rest van het water in de French Press en laat de koffie ongeveer 2-3 minuten trekken. Duw eenvoudig de roestvrijstalen plunjer naar beneden om de sedimenten te scheiden met behulp van het ingebouwde gaasfilter.

Cadeau-ideeën nodig? Bekijk onze Top 10 cadeaus voor koffieliefhebbers in 2021

De volledige extractie en het ontbreken van het papieren filter zorgen voor een volle en robuuste smaak van je koffie.

Chemex 101

De Chemex is in 1941 uitgevonden door een Amerikaanse chemicus Peter J. Schlumbohm en het jaar daarop op de markt gebracht. Het is een zandlopervormige, volledig glazen fles. Het is geen verrassing dat het ontwerp is geïnspireerd op laboratoriumapparatuur.

Het unieke Chemex-design kan als een kunstwerk worden gezien. Dit wordt bevestigd door tal van musea over de hele wereld waar Chemex te zien is, waaronder het MOMA in New York. Het Illinois Institute of Technology noemde het ook een van de 100 meest innovatieve producten van onze tijd.

Het koffiezetproces is vergelijkbaar met dat van overgietsystemen. Chemex gebruikt echter een dikkere papieren filter die het zetproces langzamer maakt, de oliën verwijdert en resulteert in een schonere kop koffie.

U kunt Chemex-koffie zetten door het filter in heet water te wassen. Laat de koffie na het eerste kopje bloeien. Blijf het water in een gestage stroom over de koffiedik gieten.

Vergelijking: Welke Brouwer Wint?

Laten we nu eens kijken naar de verschillen tussen deze twee koffiezetapparaten.

Makkelijk Te Gebruiken

De Franse pers wordt vaak gezien in keukens en winkels over de hele wereld en de reden is het gebruiksgemak. Deze eenvoudige methode is gebruiksvriendelijk, kosteneffectief en onfeilbaar.

Voor beginners tot handmatig brouwen, kan het laboratoriumontwerp van Chemex intimiderend lijken. Hoewel het nog steeds vrij eenvoudig te gebruiken is, kunnen details zoals de manier waarop het water wordt gegoten of de consistentie van de watertemperatuur de smaak van het kopje beïnvloeden.

Opruimen En Veelzijdigheid

Met een Franse pers hoeft u geen filters te kopen en hoeft u zich geen zorgen te maken en de plunjer en de andere onderdelen kunnen gemakkelijk uit elkaar worden gehaald en gereinigd. De veelzijdigheid maakt de Franse pers zo aantrekkelijk. Dit koffiezetapparaat kan worden gebruikt voor het zetten van thee, een cold brew of dubbel gezette koffie.

Voor Chemex heeft u papieren wegwerpfilters nodig. Hoewel het gemakkelijk is om koffiedik te verwijderen, maakt hun zandlopervorm het moeilijk schoon te maken. Ze variëren in grootte, maar ze zijn meestal ontworpen om grote hoeveelheden koffie te zetten en niet zo handig bij het zetten van een enkele kop.

Smaak

De Franse pers is een volledige extractiemethode die 4 minuten nodig heeft om de koffie te trekken. Dit resulteert in een kopje met een rijke en donkere smaak. En omdat er geen papieren filter is, worden er geen oliën of zuren verwijderd, wat koffie behoorlijk bitter kan maken. De roestvrijstalen plunjer van een Franse pers is minder effectief in het extraheren van alle koffiedik. Dit kan leiden tot een bittere smaak.

In vergelijking daarmee produceert Chemex koffie met minder bitterheid, een lagere zuurgraad en geen bezinksel . Het filter dat voor Chemex wordt gebruikt, is doorgaans 20 tot 30% dikker dan een standaard overgietfilter. Dit betekent dat het meer oliën verzamelt, zuren verwijdert en resulteert in een schonere kop met meer delicate proeftonen. Hoewel Chemex je meer controle geeft over het brouwproces, worden de meeste oliën verwijderd, dus de koffie kan voor sommigen te zoet zijn.

Draagbaarheid

Beide brouwers zijn mobieler en reisvriendelijker dan een omvangrijke espressomachine, maar de Franse pers wint de strijd op het gebied van draagbaarheid. Ze zijn er allebei in verschillende maten en vormen en hoewel Chemex wordt gebruikt van stevig glas, is het omvangrijk, onhandig gevormd en breekbaar, waardoor het gemakkelijk te breken is. Een kleine Franse pers kan echter gemakkelijk een onderdeel zijn van uw koffiereisset.

Tijd En Moeite

Beide methoden vereisen dezelfde hoeveelheid tijd. Koffie zetten met Chemex vraagt echter meer inspanning. Om koffie te zetten met Chemex, verwarm je de brewer en zet je het filter klaar. Zodra de koffie is gezet, giet je het water langzaam over het koffiedik.

Met de Franse pers giet je gewoon het water erin en kom je er weer bij als het klaar is, waardoor het de meest ideale keuze is voor diegenen die op zoek zijn naar een snel koffiezetapparaat en hun ochtendkopje Joe zo snel mogelijk klaar willen hebben.

Kosten

De Franse pers is goedkoper en betaalbaarder als het om kosten gaat. Chemex kopen is een investering en het is zelfs duurder dan andere overgietmethoden. Chemex komt met extra kosten voor papieren filters, die kunnen worden gekocht na de eerste aankoop.

V60 Versus Chemex

Waarom heeft Chemex een aparte categorie nodig als het gewoon een andere overgietmethode is? Hoewel het proces identiek is, zal de uiteindelijke beker van Hario V60 of Chemex aanzienlijk anders zijn.

Zoals eerder vermeld, gebruikt Chemex dikkere papieren filters dan V60, wat een schonere kop produceert met minder oliën en zuurgraad die zachter en delicater smaakt. De V60 heeft een uniek trechterontwerp waardoor water door de groeven kan stromen en zich afscheidt. Chemex heeft dit niet.

Ten slotte maakt de fragiele en delicate vorm van Chemex het minder draagbaar dan V60 pour-over. De V60-trechters zijn gemaakt van stevige materialen en zijn bestand tegen alle reismoeilijkheden. Chemex kan echter ook als kunstwerk in uw keuken worden gebruikt.

Franse Pers Versus De Gezondheidsproblemen

In 2016 beweerde het Harvard-artikel dat de ongefilterde koffie van de Franse pers mogelijk je slechte LDL-cholesterol kan verhogen , waardoor de algemene overtuiging ontstond dat koffie van de Franse pers slecht voor je is. Is het waar of niet waar?

Het LDL-cholesterol stijgt in Franse perskoffie ongeveer 300 keer meer dan in op papier gefilterde infuuskoffie. Dit komt door de hoge concentratie cafestol in Franse perskoffie. Hoge niveaus van cholesteroltriglyceride worden geassocieerd met een verhoogd risico op beroertes en hartaanvallen. Het is vermeldenswaard dat slechts 7% van de cafestol door de Franse pers wordt geproduceerd. Dit is geen significant verschil.

Hoewel een matige koffieconsumptie geen reden tot zorg hoeft te zijn, kan cafestol een negatief effect hebben op uw gezondheid. French Press-koffie met 750 ml is echter een risicofactor. Ons antwoord op de vraag is dat de koffie van de Franse pers een beetje slecht voor je is . En als je al problemen hebt met je cholesterol, is het een goed idee om bij filterkoffie te blijven.

Waarom Smaakt French Press Coffee Zo Slecht?

Oké, je valt niet in de risicocategorie als het gaat om je cholesterol, dus de cafestol-niveaus maken je niet uit. French press-koffie moet niet als een probleem worden beschouwd.

De slechte smaak van koffie uit de Franse pers kan verschillende redenen hebben. Dit kan komen door een verkeerde maalgraad, te weinig zuur dat in het brouwproces wordt opgelost of te lang brouwen. Deze veel voorkomende fouten kunnen leiden tot bitterheid en een onaantrekkelijke smaak.

Hoe Herstel Je Het?

Gebruik koffie van hoge kwaliteit met de juiste koffie-waterverhouding. Zorg ervoor dat je een grove maling voor je bonen kiest en laat de koffie niet te lang staan. Het gaasfilter stopt het zetproces niet, dus we raden aan om je koffie meteen in een kopje of thermoskan te schenken. Dit voorkomt bitterheid en overextractie.

Chemex Versus Franse Pers: Het Vonnis

Uw voorkeuren bepalen welk handmatig koffiezetapparaat uw voorkeur heeft. Franse perskoffie is een geweldige optie als u op zoek bent naar een handmatige koffiezetapparaat op instapniveau die eenvoudig te gebruiken, goedkoop en minimale inspanning vereist.

Chemex-brouwers zijn efficiënter en produceren een beter kopje. De grotere inspanning en grotere investering zal u belonen met een superieure smaak die een goede keuze is voor serieuze koffieliefhebbers. Chemex is een geweldige aanvulling op elke keuken.

We hebben echter een hekel aan vriendjespolitiek en er zijn grote voordelen voor beide brouwers, dus waarom niet beide? En gebruik je Franse pers als je haast hebt of neem hem mee naar de volgende kampeertrip, terwijl je de Chemex kunt gebruiken wanneer je in de stemming bent om te nippen aan een zachte en delicate kop koffie op een langzame zondagochtend. jammie!

Het maakt ons niet uit welke brouwmethode of stijl je gebruikt, als je maar eerlijk bent.

  • Als je net begint in de koffiewereld en geen volledige toewijding wilt, bekijk dan onze Coffee Gator Pour Over Review!

  • Voor alle egoïstische koffieliefhebbers die er zijn, hebben we deze Coffee Gator French press review voor je gemaakt. Een koffiepers die voor u zorgt!

  • Hoe te brouwen?

    Het is duidelijk dat je geweldige koffie wilt zetten met de French Press of met pour-over, maar niet zeker weet welke het beste is. We hebben het volledige overzicht van voor- en nadelen van deze 2 populaire koffiezetmethoden.

  • Costa Rica staat bekend om het produceren van enkele van de beste koffiesoorten ter wereld. Bekijk onze lijst met Costa Ricaanse koffieproducenten.

  • Als je hebt gedebatteerd over het al dan niet kopen van de Chemex, lees dan onze chemex review en neem de (juiste) beslissing!