Wat Is Schaduwgekweekte Koffie? De Standaard Zetten Voor Koffieteelt
Koffie feiten

Wat Is Shade-Grown Coffee?

Koffiekenners zullen bekend zijn met de certificeringen die koffietelers moeten volgen om hun koffie als hoogwaardige koffie op de markt te verkopen. Sommige die u misschien herkent, zijn bijvoorbeeld Rainforest Alliance, Fair Trade en USDA Organic.

Maar er is één kenmerk van koffie van hoge kwaliteit waar de gemiddelde kop-of-joe-drinker zich misschien niet van bewust is: koffie uit de schaduw.

Hoewel de naam eenvoudig en duidelijk is, is koffie in de schaduw een zeer belangrijke beweging in de koffielandbouw. De reden achter het belang ervan is niet alleen dat het koffie van hoge kwaliteit creëert, maar het is ook een natuurlijk proces dat de algehele gezondheid van het milieu bevordert.

Bent u op zoek naar schaduwkoffie? LifeBoost is een geweldige plek om online heerlijke, vers gebrande, in de schaduw gekweekte koffie te kopen. Klik hier om het te zien en 40% te besparen

Wat Is Schaduwgekweekte Koffie?

Sun-grown koffie is tegenwoordig de meest voorkomende koffiesoort. Deze vorm van zonnekoffie komt voort uit de massaproductie-landbouwstrategie die bestaat uit het verbouwen van grote hoeveelheden koffiebonen. Deze locaties bevinden zich meestal in gebieden met meer zonlicht, regen en hogere ligging. Oorspronkelijk groeien koffieplanten echter niet op deze manier.

In feite zijn koffieplanten subtropische bomen/struiken die groeien in een dicht, rijk ecosysteem van een grote verscheidenheid aan andere regenwoudplantensoorten. Ze gedijen gemakkelijk op schaduwrijke locaties, vooral onder een bladerdak van hogere bomen. Vroeger werd de meeste koffie in de schaduw verbouwd. Naarmate de tijd vorderde, leidde de piek in de koffierage echter tot de behoefte aan een snellere, efficiëntere manier om koffiebonen te verbouwen en te verpakken om de massa van consumenten tevreden te stellen.

In de schaduw gekweekte koffie, zoals de naam al doet vermoeden, is gewoon koffie verbouwen in de meest natuurlijke, comfortabele en originele omgeving. En omdat het een diversiteit aan plantensoorten bevat, krijgen de koffiestruiken toegang tot meer natuurlijke ecologische relaties binnen het omringende ecosysteem. Niet alleen dit, maar het zorgt er ook voor dat een verscheidenheid aan insecten-, zoogdier-, planten- en vogelsoorten een plek hebben om naar huis te bellen. Het ecosysteem kan gemakkelijk worden gevoed door de opname van veel verschillende dier- en plantensoorten.

Voordelen Van Schaduwgekweekte Koffie

In de schaduw gekweekte koffie is een geweldige manier om te genieten van een geweldige smaak en een prachtige omgeving. Van het gemak op de natuurlijke ecosystemen van de aarde tot de extra pit die het je geeft, er zijn talloze redenen om verliefd te worden op in de schaduw gekweekte koffie.

Smaak

Ah, een van de belangrijkste eigenschappen van koffie in de schaduw, of koffie in het algemeen. Hoewel koffieliefhebbers verschillende meningen kunnen hebben over de smaak van de bonen en de gebruikte teeltmethoden, is het belangrijk om te onthouden dat kwaliteit het uiteindelijk altijd wint van kwantiteit als het gaat om de algehele smaak.

Op zoek naar cadeau-ideeën? Bekijk onze top 10 cadeaus voor koffieliefhebbers voor 2021

In de schaduw gekweekte koffieplanten kunnen goed gedijen in hun natuurlijke omgeving, wat in schril contrast staat met de omstandigheden die ze onder de zongekweekte methode moeten doorstaan. Hierdoor hebben in de schaduw gekweekte bonen een zeer grote kans om robuuster van smaak te zijn dan andere. Dit komt vooral omdat koffieplantages in de schaduw ervoor zorgen dat hun struiken een overvloed aan voedingsstoffen van omliggende fruitbomen kunnen ontvangen.

Ongediertebestrijding

Ten tweede, na tabak, wordt koffie besproeid met meer chemicaliën dan enig ander gewas. Koffieboerderijen die koffie in de schaduw verbouwen, hebben een betere manier om plaaginsecten kwijt te raken dan in de zon gekweekte koffie. Deze soorten werken vaak samen om plantenetende insecten die de koffieplanten kunnen bedreigen uit te roeien door een omgeving te creëren waarin ze kunnen gedijen.

Vanwege de soortenrijkdom kan ongediertebestrijding op een gezonde, milieuvriendelijke manier plaatsvinden zonder het gebruik van chemische meststoffen. In de wereld van de massaproductie van koffie is het gebruik van potentieel milieubelastende chemicaliën een gangbare praktijk waarvan de gevolgen vaak over het hoofd worden gezien.

Bevruchting

Een gezond ecosysteem is niet alleen gunstig voor ongediertebestrijding, maar bevordert ook de natuurlijke bemesting van koffieplanten. De planten bevinden zich onder schaduwbomen en ontvangen voedingsstoffen van de gevallen bladeren, evenals dierlijke uitwerpselen en de ontbinding en het verval van dode planten.

Vogelvriendelijke Certificering

Wat is vogelvriendelijke koffie? Aangezien er geen officiële certificering is voor in de schaduw gekweekte koffie zelf, is vogelvriendelijke certificering een van de meest vergelijkbare certificeringen. Hoewel het een uitdaging kan zijn om koffie met dit label te vinden, is het een automatisch gecertificeerd biologisch product.

Deze certificering schrijft voor dat koffie uit de schaduw moet staan in een bos met minimaal veertig procent schaduw. Dit zorgt ervoor dat de bomen voldoende schaduw hebben om een stabiele omgeving voor planten te bieden.

Waar Komt Het Vandaan?

Veel landen staan bekend om hun bijdragen aan de koffie-industrie. Er zijn echter een handvol landen die een grote hoeveelheid schaduwkoffie produceren. De bekendste landen die schaduwkoffie gebruiken zijn Sumatra, Ethiopië en Nieuw-Guinea. Er zijn echter veel andere koffieboeren over de hele wereld die het ook kunnen doen.

Verschillende Vormen Van Schaduwgroei

Weinig bekend bij sommigen, er zijn ook verschillende niveaus van het soort in de schaduw gekweekte koffie. Deze niveaus variëren van gezellige locaties onder een dik bladerdak tot intense blootstelling aan de zon in open velden.

Rustiek

Rustiek is de minst gebruikte vorm van schaduwkoffie, ondanks dat het de beste is. Met deze methode kunnen koffieplantages koffiebomen in bestaande bossen plaatsen zonder de natuurlijke balans van het ecosysteem aan te tasten. Deze methode is het beste voor de koffieteelt omdat er geen pesticiden of herbiciden worden gebruikt.

De rustieke methode is ook de minst kapitaalintensieve methode, voornamelijk gebaseerd op de traditionele methoden van koffieteelt en gericht op het maken van bonen van de hoogste kwaliteit. Tegenwoordig is India het land waar je deze praktijk het gemakkelijkst kunt vinden.

Traditionele Polycultuur

Traditionele polycultuur is meer een gebruikelijke strategie voor schaduwteelt, omdat koffieplantages het mogelijk maken om andere plantensoorten in een reeds vaste omgeving te plaatsen. Boeren zullen extra koffiebomen planten in een bepaalde omgeving. Hierdoor kunnen de koffiestruiken naast een verscheidenheid aan plantensoorten groeien, terwijl ze ook de grond verrijken en het aantal voedingsstoffen in het hele ecosysteem vergroten.

Commerciële Polycultuur

Net als bij traditionele polycultuur kunnen koffieplanten en extra planten worden toegevoegd aan een reeds bestaande natuurlijke omgeving, maar boeren hebben een iets meer invasieve methode. Nee, ze hakken geen hele bomen om of zo. Deze methode voor het kweken van koffiebonen omvat een meer handmatig proces van het toevoegen van koffiegewassen en andere soorten om een aangepast ecosysteem te creëren.

Tijdens dit proces kunnen chemische meststoffen en pesticiden worden gebruikt, en deze vorm van in de schaduw gekweekte koffie is populairder bij meer grootschalige koffieproductie.

Schaduw Monocultuur

Schaduwmonocultuur is een stap verder dan commerciële polycultuur. Simpel gezegd, schaduwmonocultuur gebruikt slechts één boomsoort om als bladerdak voor koffieplanten te dienen. Een regio waar deze praktijk vaker voorkomt, is in Mexico, waar de gemiddelde koffieboerderij bijna uitsluitend peulvruchten gebruikt. Dit kan zowel voor agrarische doeleinden worden gebruikt als voor het genereren van producten die marktgericht zijn.

Monocultuur Zonder Schaduw

Deze schaduwgroeimethode vereist weinig of geen schaduw. Dit is een modernere methode om koffie te verbouwen. Het wordt voornamelijk gebruikt om te voldoen aan de eisen van een massaproductiemarkt die kwaliteit boven kwantiteit stelt. Koffieplanten worden blootgesteld aan direct zonlicht, evenals aan agressieve chemische meststoffen en pesticiden. Deze methode wordt door veel mensen in de koffie-industrie gebruikt. Hoewel het populair is, heeft het een grotere impact op het milieu.

Wat Zijn Jouw Topmerken?

Waar vind je deze heerlijk smakende en delicaat verbouwde koffie? Er zijn veel merken koffie verkrijgbaar, maar slechts een handvol is echt in de schaduw gekweekt. U kunt het verschil zien door te controleren of ze gecertificeerd vogelvriendelijk zijn. Deze certificering wordt visueel weergegeven met het goedkeuringsstempel van het Smithsonian Institute. Dit zijn enkele van onze favorieten:

Java Planet Coffee: Guatemala Biologisch

Java Planets Guatemala Organic Coffee is biologisch gecertificeerd door Americert International, Fair Trade-gecertificeerd, Rainforest Alliance-gecertificeerd, vogelvriendelijk gecertificeerd door het Smithsonian Migratory Bird Center, en het heeft absoluut onze stempel van goedkeuring. Deze medium gebrande koffie heeft een geweldige balans tussen chocolade, karamel, fruit en andere smaken. Het zorgt voor een heerlijk kopje koffie.

Camano Island Koffiebranders Biologisch Licht Gebrand

Een lichter, helderder gebrande koffie uit Papoea-Nieuw-Guinea, Camano Islands Light Roast Coffee is een verfrissend brouwsel om de hele dag van te nippen. Met tonen van cacao, framboos en aardbei is er meer dan genoeg hartige smaak om je ’s ochtends en de deur uit te helpen.

Morgen Koffie: Hele Bonen Donker Roast

Smithsonian Bird Friendly, USDA Organic, Fair Trade Federation-gecertificeerd en zelfs verpakt in afbreekbare zakken, Tomorrows Whole Bean Dark Roast is verreweg een van de meest milieuvriendelijke koffie die we tot nu toe zijn tegengekomen. Ze zetten zich in voor het produceren van robuuste, smaakvolle koffiebonen en het behoud van natuurlijke regenwoudhabitats.

Tot Slot

Schaduwkoffie is een groeiende trend in de koffieproductie. Het geeft hoge prioriteit aan smaakkwaliteit en behoud van het milieu. Schaduwkoffie is een positieve, smakelijke en plezierige koffiesoort.