Balinese Koffie. Het Unieke Brouwsel
Koffie Feiten

Balinese Koffie. Enig In Zijn Soort

Het prachtige eiland Bali in Indonesië staat bekend om zijn vulkanische bergen, stranden en koraalriffen, wat kun je nog meer vragen van een avontuur in het paradijs? Nou, we kunnen nog één ding bedenken: koffie.

Ben je dol op het proberen van unieke koffies van over de hele wereld? Atlas Coffee Club brengt een wereldreis met koffie tot aan je voordeur. Klik hier om 50% korting te krijgen op je eerste box.

Wat is er mooier dan je dag te beginnen met een slokje van uniek gebrouwen en lokaal geoogste koffie voordat je enkele van de belangrijkste attracties van het eiland aanpakt? Gelukkig voor ons heeft Bali een verscheidenheid aan unieke koffiesoorten om van te genieten, en een sterke cafécultuur, wat betekent dat het zowel toegankelijk als betaalbaar is.

Welke soorten koffie vind je hier? En hoe zit het met de beroemde Kopi Luwak-koffie? Waarom is het zo duur? Laten we het uitzoeken.

Hoe Is Koffie Naar Bali Gekomen?

Al vroeg in de koffiegeschiedenis werd koffie door de Nederlanders in het grootste deel van Indonesië geïntroduceerd. Hierdoor hebben veel Indonesische koffies Nederlandse roots. Bali is echter een uitzondering. Bali’s koffie is gemaakt door Lombok – handelaren, die aan het begin van de 20e eeuw koffieplantages op Bali vestigden.

Indonesische koffiesoorten worden beschouwd als een van de beste ter wereld en worden beschreven als sterke houtachtige en aardse smaken. Ondanks dat ze verschillende wortels hebben, is Balinese koffie geen uitzondering.

De bodem van Bali is rijk aan voedingsstoffen uit de vulkanische bergen en veel koffieboeren op Bali verbouwen hun koffiebonen naast citrusvruchten, wat de koffie een unieke fruitige smaak geeft.

Er zijn twee soorten koffie verkrijgbaar op Bali. De eerste is Bali’s gebrande koffie. Hoewel Bali’s koffie uniek is, is de tweede Kopi Luwak, ook wel bekend als kattenpoep.

Cadeau-ideeën nodig? Bekijk onze Top 10 cadeaus voor koffieliefhebbers in 2021

Gebrande Koffie

De belangrijkste koffieregio van Bali is de Kintamani-regio, gelegen in het noordoosten. Deze koffieplantages liggen bovenop een groot vulkanisch plateau waardoor de bodem van de regio extreem rijk is. Traditioneel zijn de koffiegewassen in Kintamani robuust, maar Arabica wordt steeds meer wijdverbreid als gevolg van de hogere verkoopprijs op de wereldmarkten.

Arabica

Arabicabonen hebben over het algemeen een zoete, zachte smaak met tonen van suiker en fruit die de citrustonen van Balinese koffie complementeren. Er wordt aangenomen dat het de eerste koffiesoort was die werd verbouwd. Het bevat bijna 60% meer lipiden dan Robusta en heeft twee keer zoveel suiker.

Arabica koffie heeft minder bitterheid en een zoetere smaak. Dit zijn de redenen waarom Bali-koffie zich steeds meer richt op Arabica-koffie.

Robusta

Aan de andere kant is Robusta sterker en korreliger met een kenmerkende nootachtige nasmaak. Robusta heeft echter meer antioxidanten dan Arabica. Dit is verantwoordelijk voor enkele gezondheidsvoordelen van koffie.

Bovendien, voor degenen die ’s ochtends een sterke oppepper nodig hebben, heeft Robusta gemiddeld 83% meer cafeïne dan Arabica.

Robusta-koffie wordt vaak gebruikt in oploskoffie, waardoor het een slechte reputatie kan krijgen. Maar Robusta-bonen van hoge kwaliteit kunnen vol van smaak zijn en een rijke, korrelige smaak hebben.

Over het algemeen is de complexiteit van Bali-koffie meestal het meest geschikt voor een medium branding. De smaak van Balinese koffie wordt wel eens vergeleken met Papoea-Nieuw-Guinea koffie en wordt in Japan hoog gewaardeerd.

Kopi Luwak is een beroemde Bali-koffie vanwege de manier waarop deze wordt geproduceerd. De Nederlanders koloniseerden Indonesië en verboden koffieconsumptie door de lokale bevolking. Dit maakte het tot een zeer gewild product.

De lokale bevolking merkte op dat de Luwak, een inheemse palmcivetsoort, ’s nachts koffiekersen van plantages consumeerde. Na het eten lieten de Luwak gedeeltelijk verteerde koffiekersen in hun ontlasting vallen.

De kersen zouden dan moeten worden schoongemaakt, geroosterd en gemalen voor eigen gebruik. Historisch gezien was het proces erg tijdrovend, omdat mensen wilde luwak-uitwerpselen moesten gaan oogsten. Helaas, nu er meer vraag is naar Luwak-koffie, is er een toename van het aantal dieren dat in gevangenschap wordt gehouden om hun uitwerpselen te oogsten.

Wat Is Het Probleem?

Sommige mensen zijn sceptisch over de logica achter waarom iemand kattenkoffiekak zou willen. Kopi Luwak wordt echter beschouwd als de rijkste smaak van alle koffie. Koffiebonen zijn minder bitter door enzymen in hun maag. De smaak is mild, maar de koffie blijft enorm rijk.

Koffie uit Indonesië is al erg populair voor het produceren van enkele van de beste brouwsels ter wereld, maar Luwak-koffie onderscheidt zich door zijn ongebruikelijke bron.

Is Het Veilig Om Te Drinken?

Als je hoort dat je koffiebonen van Luwak-kak zijn gemaakt, is het eerste dat in je opkomt of het veilig is om te drinken. Het maakt niet uit hoe lekker de koffie is, het is niet de moeite waard om voedselvergiftiging te krijgen.

Kopi Luwak koffiebonen zijn gemaakt zonder schadelijke bacteriën. Het wassen en branden van de koffiebonen zorgt ervoor dat er geen besmetting door E. Coli of andere bacteriën ontstaat.

Is Het Duur?

Kopi Luwaks opvallende kenmerken en unieke oorsprong dragen ertoe bij dat het wordt beschouwd als de duurste koffie ter wereld. Je kunt een kopje koffie kattenpoep krijgen voor slechts (USD), afhankelijk van de authenticiteit.

Door verschillende handelspraktijken heeft Kopi Luwak een brede markt. Traditioneel verwerkte Luwak-koffie kost veel tijd om te oogsten omdat je naar uitwerpselen van Luwak moet zoeken, maar onlangs zijn boeren die hopen snel geld te verdienen begonnen met het vangen van wilde civetkatten en kooien ze om de productie sneller te laten verlopen.

Controverse

Als gevolg van de populariteit van Kopi Luwak hebben boeren in Indonesië geprofiteerd van de mogelijkheid om geld te verdienen. Om het proces te versnellen, vangen en kooien sommige boeren civetkatten, zodat Luwak-uitwerpselen niet moeilijk te verkrijgen zijn. Door deze onmenselijke behandeling worden de dieren in erbarmelijke omstandigheden in gevangenschap gehouden.

Sommige producenten van Kopi Luwak vullen het Luwaks-dieet ook niet aan met iets anders dan koffiebonen: de grondgedachte is dat hoe minder ander voedsel de civetkatten eten, hoe meer koffiebonen ze zullen produceren. De dieren sterven vaak aan ondervoeding in gevangenschap of sterven op een andere manier door onhygiënische levensomstandigheden

Tegelijkertijd zeggen experts dat dit de unieke kwaliteit van de koffie vernietigt, aangezien de belangrijkste reden hierachter is dat de civetkatten door het wild zwerven en de beste koffiekersen plukken en kiezen. Als ze net ELKE kersen hebben gevoerd, vernietigt dit het hele unieke karakter van Kopi Luwak-koffie.

Sommige mensen geloven dat Kopi Luwak niet zo geweldig is. Zoals geciteerd in de Specialty Coffee Association of America, de handelsorganisatie voor gastronomische koffiebranders en barista’s, maakt de vertering van civetkatten de koffie zachter en verwijdert het ook de meeste zuurgraad en smaak die men zoekt in een kopje speciale koffie.

Waar Moet Je Op Letten Bij Balinese Koffie?

Scam-producten die u moet vermijden

Het is van vitaal belang om aandacht te besteden aan waar u uw Kopi Luwak-koffie vandaan haalt. Veel boeren gebruiken onmenselijke methoden om wilde dieren op te sluiten en het is van cruciaal belang dat u geen batterijboerderijen voor wreedheden steunt.

Intriganten die snel geld willen verdienen, ontdekten ook dat het veel gemakkelijker is dan het kweken van Luwak-uitwerpselen. Ze kunnen gewoon gewone koffiebonen kopen en deze doorgeven als hoogwaardige producten. Volgens sommige onderzoeken is tot 80% van alle verkochte Kopi Luwak nep.

Helaas zijn er niet veel duidelijke manieren om te bepalen waar uw koffie vandaan komt en wordt geproduceerd. Het Sustainable Agriculture Network (SAN) en enkele andere gevestigde koffiecertificeerders geven hun goedkeuringsstempel af op gecertificeerde, ethisch geproduceerde koffie, maar er is geen groot assortiment gecertificeerde producten beschikbaar en niet alle producten op de markt zijn gelegitimeerd.

Als je Kopi Luwak gaat kopen, zorg er dan voor dat je je onderzoek doet en op zoek gaat naar certificeringsstempels van bekende certificeerders.

Natte Verwerking

Een ander kenmerk dat Bali-koffie onderscheidt van andere koffiesoorten in Indonesië, is de manier waarop het wordt verwerkt. Er zijn enkele droog verwerkte koffiebonen, maar de overgrote meerderheid van Bali-koffie wordt nog steeds nat verwerkt. Natte verwerking is een traditionele manier van koffieverwerking op Bali.

Natte verwerking houdt in dat het fruit dat de koffieboon bedekt, wordt verwijderd voordat ze worden gedroogd, in tegenstelling tot droge verwerking waarbij de hele koffiekers in één keer wordt gedroogd. Nat-verwerkte koffie heeft een helderdere, fruitigere smaak dan droog-verwerkte koffie, wat de fruitige tonen van Bali-koffie helpt.

Misschien wilt u nat verwerkte Bali-koffie proberen als u een kopje gaat kopen.

Bali-koffie Kopen

Bali Blue Moon-koffie

Deze nieuwe branding is rijk aan pure chocolade en vanillebonen en is romig. Het is 100% Arabica en hoewel de aardse tonen van Indoenisa in dit brouwsel worden afgezwakt, kun je nog steeds de kenmerkende rijkdom ervaren van koffie die op Kintamani-grond wordt verbouwd. Het is ook biologisch en ethisch geproduceerd.

  • Onze lijst bevat Mexicaanse topkoffiemerken met een verscheidenheid aan smaken, melanges, texturen en brandingen.

  • Bekijk onze lijst met de beste koffies bij Publix met een grote variëteit om uit te kiezen. Gunstige aanbiedingen en heerlijke smaak.

  • Dit zijn onze topkeuzes om de beste donkere gebrande koffie te krijgen. Maak je cafeïnehoudende brouwsel veel sterker en het kan langer meegaan!

  • We raden deze koffies van speciale koffiebranders aan voor een aangenamer kopje koffie in de ochtend.

  • Koffie feiten

    Hoewel Robusta-koffie het meest prominente brouwsel is dat hier wordt verbouwd, zijn er nog veel meer soorten waar Trinidad momenteel aan werkt.