Hoe Een Chemex Te Gebruiken Eenvoudige Brouwgids, Niet Zo Eenvoudige Brouwmethode

Je zou van koffie een kopje koffie kunnen maken zoals elke gemiddelde Joe, of je zou een cafeïnehoudende Jedi kunnen zijn en leren hoe je koffie kunt zetten met een Chemex. Aangezien je aan het lezen bent, gaan we ervan uit dat je het laatste wilt. We hebben de gids die je nodig hebt om te leren brouwen met je Chemex.

De interessante geschiedenis van de Chemex

De Chemex is uitgevonden door Dr. Peter Schlumbohm in 1941. Dr. Schlumbohm brak met de normen van de 20e eeuw en vond een product uit dat elegant en eenvoudig was, in plaats van complex en flitsend. De Chemex is uitgevonden door Dr. Schlumbohm met behulp van een enkele glazen fles in de vorm van een zandloper en een papieren filter.

Het maakt niet uit of u Chemex al jaren kent of net begint met het maken van uw eerste Chemex-koffie. Mocht je deze prachtige opgietkoffieapparatuur nog niet hebben aangeschaft, lees dan onze Chemex review.

Maar als je er al een hebt (ik neem aan dat je die hebt), kun je hier geweldige koffie maken met de Chemex.

Wat Heb Je Nodig

  • Een Chemex
  • Een Chemex filter (pas bij dit artikel goed aan bij het traditionele Chemex cirkelfilter)
  • Een schenkketel (ga voor een zwanenhals die het waard is!)
  • Koffiemolen
  • Hele koffiebonen
  • Water
  • Timer

Opbrengst

2 kopjes

Dit zijn de minimale vereisten om heerlijke koffie te zetten met een Chemex. Houd er rekening mee dat dit recept 6 kopjes maakt!

Chemex-instructies: 5 Stappen

Nu heb je alles wat je nodig hebt. Volg deze stappen om alles te krijgen. Als video-inhoud is wat u zoekt, staan wij voor u klaar.

1. Krijg De Juiste Grijns

Voor Chemex is het niet voldoende om alleen koffiedik te hebben. Gemalen kan worden gebruikt om deeltjes te beschrijven die in grootte kunnen variëren van brokken in steenzout tot fijne poedersuiker. Ontdek in dit artikel welke maalgraad werkt voor welke brouwmethode.

Capresso Infinity koffiemolens, zoals die op deze foto, moeten worden gebruikt. Begin door twee klikken rechts van je te klikken en pas het dan aan naar jouw smaak. Fijnere maling = krachtigere smaak; grovere maling = zoetere koffie.

De juiste maling voor de Chemex is medium-grof: ergens tussen de grootte van zeezout en gewoon zand.

Pak een molen naar keuze (braammolens worden meestal aanbevolen voor een Chemex) en maal 50-57 gram koffie tot medium-grof. Het kan een paar pogingen kosten om het goed te krijgen.

TIP: Het is geen schande om een container met zeezout als referentie aan te schaffen.

2. Vouw je filter

Als je niet wilt dat je koffie gaat bubbelen, zorg er dan voor dat het kanaal open is.

Mensen worden vaak verward door de Chemex-methode om de koffiefilters op te vouwen. Hoewel het geen rocket science is, is het een andere methode dan wat je zou gebruiken om een filter in de bovenkant van je aanrecht koffiezetapparaat te plaatsen. Deze filters zijn misschien ongebruikelijk, maar ze zijn essentieel voor het extraheren van een kopje koffie met minder bitterheid.

Chemex papieren filters zijn zwaarder dan andere filters. Ze houden 20-30% meer gesuspendeerde oliën vast en kunnen voorkomen dat vaste stoffen er doorheen gaan.

Het traditionele Chemex-filter wordt geleverd als een uitgevouwen cirkel. Vouw de cirkel dubbel zodat het op een halve maan lijkt. Vouw dan die halve maan nog een keer dubbel. Je filter zou er nu uit moeten zien als een driehoek met een gebogen basis die uit lagen bestaat.
Kijk naar de gelaagde kant van je driehoek en scheid de 3e en 4e laag met je vingers en open ze. Nu zou je een kegelfilter moeten hebben waarvan de ene kant is gemaakt van een enkele laag papier en de andere met drie lagen.

Natuurlijk vindt u voorgevouwen Chemex-filters zowel vierkant als rond. Deze vereenvoudigen het ochtendritueel aanzienlijk (naar mijn mening een essentieel onderdeel van elke taak die noodzakelijkerwijs voorafgaat aan de consumptie van koffie).

Het filter moet in de bovenkant van de Chemex worden geplaatst met de 3-laags zijde naar de Chemex gericht. Dit is cruciaal voor afzuiging en ventilatie, dus vergeet het niet!

Het spoelen van uw filter is essentieel om een kwaliteitskop koffie te garanderen. Nadat je het filter in de Chemex hebt geplaatst, moet je er wat kokend water doorheen laten lopen voordat je de koffie toevoegt. (Om een Chemex Jedi-meester te worden, moet je werken aan het spoelen en in 30 seconden gieten, en je laat het water op de juiste temperatuur komen zonder tijd te verspillen.)

Laat het overtollige water weglopen. Het houdt de papiersmaak van uw koffie vast en sluit het filter af op de Chemex.

Zorg ervoor dat u na het spoelen al het water kwijt bent. Deze stap is essentieel en je zult hem nooit meer overslaan.

3. Spoel Uw Verhouding In

Gelukt.

Op dit punt heb je je medium-grofgemalen koffie en je gelaagde papieren filter klaar en klaar in de Chemex. Je kunt nu gewoon wat koffie aan de Chemex toevoegen en laten brouwen. Niet helemaal! Je moet nog steeds het belangrijkste element aanscherpen: de koffie-waterverhouding.

De algemene vuistregel is om twee eetlepels toe te voegen voor elke kop (6 fluid ounces) water. Sommige mensen raden aan om daarna voor elke kop een extra eetlepel toe te voegen, maar het is gewoon een kwestie van voorkeur. Als je van sterkere koffie houdt, is twee eetlepels een goede optie.

TIP VOOR EXPERTS: Consistentie is de sleutel tot goede koffie. Om deze consistentie te bereiken, heb je een weegschaal nodig. De gulden snede van de Specialty Coffee Association of Americas zegt dat 55 gram koffie per liter water precies genoeg is.

4. Giet Water

Eindelijk, het moment waar je op hebt gewacht! Het moment waarop je hebt gewacht is eindelijk hier! 55 gram koffie en 1 liter (1000 gram) water is een goede verhouding voor de 6-cup Chemex, genoeg koffie voor twee dorstige mensen. Laat het water 30 seconden staan nadat het stopt met koken voordat je het giet, dit brengt je binnen de temperatuur van 195-205 F (90-96 C) voor de beste extractie.

Start nu je timer! Voor je eerste schenking, maak je het koffiedik gewoon gelijkmatig nat (als je op een weegschaal zet, voeg dan ongeveer twee keer zoveel water toe, in gewicht, als bij koffie). Laat ze ongeveer 30 seconden staan. Dit staat bekend als bloeien. Het maakt koolstofdioxide vrij van je terrein en geeft je een heerlijk aroma. Het bereidt ook uw koffiedik, zodat het gelijkmatiger en voller wordt geëxtraheerd.

Zie hoe uw tuinen bloeien terwijl ze opzwellen.

Giet langzaam je tweede kopje, beginnend vanuit het midden en naar de randen toe werkend. Houd het waterniveau net onder de bovenkant en houd er rekening mee dat uw exacte schenktijd zal variëren, afhankelijk van de hoeveelheid koffie die u zet.

Om de korst van de bloei te breken, begin je in het midden en draai je vervolgens naar buiten

Het doel tijdens dit gieten is om alle gronden op het oppervlak van het bed te laten zinken. Dit zorgt voor een zachte turbulentie die de koffie roert

Voor een Chemex-recept van 6 kopjes moet u uw schenkingen over een

Een andere regel is om de navel van de Chemex te observeren als je een pot van 1 liter zet voor gasten of twee mensen die cafeïne nodig hebben. Het is er als richtlijn: als je de koffie bovenaan de knop ziet, voeg dan nog een laatste keer toe aan de bovenkant van de filterkegel en je bent binnen een paar gram van de perfecte schenking van 1 liter. (En als je dat eerste kopje echt heel erg nodig hebt, is dit veel gemakkelijker dan grammen of seconden tellen)

Wanneer het koffieniveau de bovenkant van de navel bereikt, voeg je water toe aan de bovenkant van de filterkegel en je hebt gelijk aan 1 liter heerlijkheid

Je moet vertrouwd zijn met het uitproberen van nieuwe dingen en het perfectioneren van je gietmethode. De kunst en wetenschap van Chemex zijn essentieel om het onder de knie te krijgen.

5. Geniet!

Wanneer alles is gezegd en gedaan en al je water met succes door het filter is afgevoerd, gooi je het filter weg, schenk je de koffie in en geniet je van een fijn gebrouwen Chemex, je hebt het verdiend!

Als je meer wilt weten over deze stijl van koffie, lees dan onze pour over beginnershandleiding, anders hebben we hier een hele bibliotheek met brouwhandleidingen.

Veelgestelde Vragen

Hoe Kun Je Chemex Koffie Sterker Maken?

Je maakt Chemex koffie sterker door je koffie-waterverhouding aan te passen en door je maalgraad fijn af te stemmen. De gouden verhouding van SCAA van 55 g koffie per 1 liter water is een goed uitgangspunt voor de verhouding. Wat de maling betreft, zou een verschil van twee of drie stappen naar het fijnere einde van uw assortiment molens een merkbaar verschil in kracht moeten maken.

Hoe Zet Je Koffie In Een 3-kops Chemex?

Een 3-kops Chemex kan worden gebruikt om koffie te zetten, maar met verschillende hoeveelheden en koffie. Een 3-kops Chemex kan worden gemaakt met 25 27g koffie, 500ml water en 500ml.

Hoeveel Water Doe Je In Een Chemex Van 6 Kopjes?

Als u een volle kan koffie zet, moet de hoeveelheid water die in een Chemex van 6 kopjes gaat ongeveer 1 liter zijn. Dit maakt genoeg koffie voor twee tot vier personen, ongeveer 427 g kopjes. En als je de gulden snede gebruikt, is de wiskunde eenvoudig: maal 55 g (ongeveer 57 gram) koffie voor 1 liter water en je bent, nou ja, goudbruin.