Hoe Een Espressomachine Te Ontkalken Reinigings- En Ontkalkingstips

Vindt u het welzijn en de verzorging van uw espressomachine belangrijk? Het zou moeten zijn.

U zult versteld staan van de vreugde die deze prachtige machine in uw dagelijks leven brengt – het rijke, romige, cafeïnehoudende genot van een kopje koffie. Hard water is een probleem in mijn omgeving, dus ik drink maar een paar keer per maand koffie.

Kalkaanslag kan uw machine verstoppen en ernstige schade aanrichten. Kalkaanslag kan ook leiden tot smaakverlies in uw koffie. Het maakt niet uit hoe uw water eruitziet (en zelfs als u flessenwater gebruikt), het is een goed idee om uw espressomachine regelmatig te ontkalken .

Dit is een proactieve stap om uw machine gezond en gelukkig te houden, wat zich vertaalt in het opgewekt houden van u (en andere gezinsleden) omdat uw machine goed werkt en uw koffie heerlijk smaakt.

Lees verder om te leren hoe u een espressomachine ontkalkt.

Een Espressomachine Ontkalken: Wat U Nodig Heeft

Een Espressomachine Ontkalken Wat U Nodig Heeft

Kies een van deze drie reinigingsmiddelen om door uw machine te doen:

  • Citroenzuur
  • Witte azijn
  • Een commercieel ontkalkingsproduct

Lees uw gebruikershandleiding voordat u een beslissing neemt over de te gebruiken benadering.

U kunt uw water testen om erachter te komen welke mineralen erin zitten. Het kan ook op mineralen testen. Het is belangrijk om uw water te testen op mineralen.

Elke machine is anders en elke waterbron is anders; het algehele proces is echter hetzelfde. Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van elke ontkalkingsreiniger, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen over welke het beste voor u is.

Citroenzuur versus azijn versus een commercieel geproduceerd ontkalkingsproduct is een persoonlijke keuze.

Citroenzuur

Citroenzuur komt van nature voor in citrusvruchten zoals citroenen en limoenen. Omdat het vergelijkbaar is met tafelzout, is het verkrijgbaar in droge poedervorm bij supermarkten en markten.

Het wordt in culinaire toepassingen gebruikt als zuurvervanger voor citroensap of azijn en wordt daarom gebruikt om koffiemachines te ontkalken.

Je kunt dit vinden in natuurvoedingswinkels, in sommige supermarkten of hier online.

Het is mogelijk om je zorgen te maken over het schoonmaken van een espressomachine met citroenzuur. Het is heel gemakkelijk. Een liter water is genoeg om een populair citroenzuurrecept te ontkalken. Twee eetlepels citroenzuur zijn voldoende.

U moet zich er echter van bewust zijn dat de voordelen van citroenzuurontkalker nadelen hebben.

PROS

CONS

  • Kan op langere termijn een ander soort opbouw binnen uw machine veroorzaken

U kunt dit tegengaan door verschillende producten te gebruiken en deze in een cyclus te draaien, of door drie van de vier keer een citroenzuur-ontkalkingsoplossing te gebruiken en die vierde keer een commercieel product te gebruiken.

Azijn

U kunt ook gewone oude gedistilleerde witte wijnazijn gebruiken om te ontkalken.

PROS

  • Goedkoop

CONS

  • Sommigen zeggen dat het niet zo effectief is.

Een mengsel van 25% azijn en 75% water is de beste azijnontkalkingsoplossing voor espressomachines. Sommige gebruikers en fabrikanten bevelen tot 50% aan.

Commercieel gemaakt stickerproduct

Elk pakket heeft zijn eigen instructies. Op deze manier weet je zeker dat het werkt met je espressomachine en dat het 100% natuurlijk claimt .

Dit is een goede keuze voor de meeste machines.

Een andere oplossing die ik hoor is citroensap. Hoewel het misschien werkt, zijn er enkele problemen. Zo is hard water niet altijd een goede keuze. Azijn en citroenzuren zijn goedkoper.

U kunt ook azijn gebruiken om uw koffiemachine te ontkalken, en dan kunt u na drie of vier reinigingen een commercieel ontkalkingsproduct gebruiken.

Stap Voor Stap: Hoe U Uw Espressomachine Ontkalkt

Er zijn veel (en ik bedoel VEEL) verschillende espressomachines in de wereld. Dit zijn de beste espressomachines en de meeste zijn duur.

Raadpleeg uw gebruikershandleiding voor de juiste instructies.

Het kan zijn dat je een automatische reinigings- en ontkalkingscyclus hebt. Je kunt een vrolijk dansje doen als je een automatische reinigings- en ontkalkingscyclus hebt. Als dit niet het geval is, moet u dit handmatig doen.

1. Bepaal Wat U Gaat Gebruiken Om Te Ontkalken

Je kunt kiezen wat je gebruikt. Alle natuurlijke ingrediënten, waaronder citroensap, azijn en citroenzuur zijn beschikbaar. Alle commercieel gemaakte ontkalkingsproducten, poeders, tabletten enz. die u besluit te gebruiken, moet duidelijk vermelden dat ze ook volledig natuurlijk zijn. Meeste zijn.

Op een gegeven moment zul je hiermee een routine krijgen en een go-to ontkalkingsrecept of product hebben dat je leuk vindt en dat werkt. Het kan zijn dat je ervoor kiest om de zelfgemaakte espressomachine-ontkalker te gaan gebruiken met azijn of citroenzuur, of je koopt een ontkalkingsproduct. Of roteer ze maandelijks door. Wat werkt voor uw machine.

Hier is een voorbeeld van hoe je je espressomachine kunt schoonmaken met azijn

2. Mix Het Door Elkaar

Er kunnen aanvullende stappen zijn, afhankelijk van of u een zelfgemaakt product of een commercieel vervaardigd product gebruikt. Als je citroenzuur gebruikt, moet je het poeder met water mengen; als je azijn gebruikt, verdun het dan in water en volg voor een commercieel product de aanwijzingen.

Ik hou ervan om regels te overtreden, maar niet als het gaat om het welzijn van de belangrijkste machine in mijn keuken.

3. Espressomachine Ontkalker Spoelen

Elke machine kan een ander proces hebben, maar het algemene proces is hetzelfde. In deze stap vul je je reservoir met je reinigingsoplossing (het mengsel met het water) alsof je koffie zet.

Het loopt door je ketel en via de machine weer naar buiten. Dit moet ook door je stoompijpje lopen. Beschouw deze reinigingsoplossing als een broodnodige reiniging voor uw machine. Het loopt door je espressomachine en verwijdert smurrie en andere stukjes en beetjes die afkomstig zijn van de mineralen en andere elementen in je water. (1)

Hard water kan leiden tot ophoping van mineralen in de binnenste werkende delen van de machine. Dit kan de zetsnelheid, temperatuur, kracht, smaak en kwaliteit van espresso verminderen.

Dit proces lost die dingen gaandeweg op, zodat het daar niet blijft zitten en zich ophoopt, waardoor de leidingen verstopt raken.

Als je te maken hebt met hard water waar je woont en je er zorgen over maakt, kun je dit proces twee keer achter elkaar uitvoeren, om er zeker van te zijn dat je alle smurrie hebt gekregen.

Soms echter ontstaat de behoefte aan espresso tijdens een ontkalkingsprocedure. We zijn er allemaal geweest. Ernstig. U kunt een dubbele opname maken, zelfs als uw machine bezig is met schoonmaken.

Klik hier om te leren hoe u dit kunt doen. Het is een echte McGyver move om espresso te kunnen maken zonder espressomachine. Laten we het gewoon zeggen.

4. Spoel Spoelen

Als u klaar bent met uw ontkalkingsspoeling, moet u uw reservoir opnieuw vullen met water. Nee, dit is geen grap. U moet de spoeling uitspoelen .

Welke optie je ook kiest, je espressomachine en de koffie die je na het ontkalken zet, hebben allebei baat bij spoelen.

Dit is om ervoor te zorgen dat uw machine niet is verontreinigd met citroenzuur, azijn of andere ontkalkingsproducten. Je ochtendespresso mag niet smaken naar azijn, citroenzuur of andere ontkalkingsproducten. Dit zou helemaal verkeerd zijn.

En bedroefd. Zo erg verdrietig.

5. Neem Een Grote Snuif

Nadat je klaar bent met de spoelspoeling, neem je een diepe snuif en zorg je ervoor dat het water alleen maar naar water ruikt. Het is geen azijn, citroenzuur of een andere chemische stof. Als je daar een vleugje van krijgt, spoel je de spoeling opnieuw.

Het wordt aanbevolen om het hele proces opnieuw te starten als het water troebel lijkt . U wilt helder water zien, zodat u weet dat er geen smaak van het ontkalkingsproduct achterblijft (2).

U kunt het water met zuiveringszout testen om te zien of de zure oplossingen van de ontkalkingsoplossing uit uw machine zijn verwijderd.

Je kunt weer koffie zetten als het water kookt en lekker ruikt.

Een van de dingen die je kunt doen om jezelf tijdens dit proces cafeïnevrij te houden, het duurt ongeveer 20 minuten om wat met chocolade omhulde koffiebonen in de buurt te hebben. Het klinkt heerlijk, niet?

Klik hier om te zien hoe je deze kunt maken.

Maak Een Espresso Voor Jezelf

Als je klaar bent, is het tijd om jezelf te belonen met een espresso. Je hebt de tijd genomen om voor je espressomachine te zorgen. Nu is het tijd om jezelf te belonen met een espresso! En na dat alles zou misschien een koffielikeur besteld kunnen worden. Recepten vind je hier.

Als je vrienden kent die graag willen leren hoe ze hun machine moeten ontkalken, maar het niet zeker weten, laat het hen dan weten!

Veelgestelde Vragen

Hoe Vaak Moet Een Espressomachine Worden Ontkalkt?

Volgens de onderhoudspagina van Breville moet u een espressomachine ongeveer één keer per maand ontkalken als u hard water heeft. Om ophoping van mineralen te voorkomen, raden ze aan om te ontkalken (ook wel ontkalken genoemd) voordat je op vakantie gaat. Hoe vaak u moet ontkalken, hangt af van hoeveel mineralen er in uw water aanwezig zijn.

Wat Gebeurt Er Als Je Je Espressomachine Niet Ontkalkt?

Als u uw espressomachine niet ontkalkt, kunnen hardwaterafzettingen de verwarmingselementen en waterkanalen verstoppen. Dit kan de waterstroom verminderen, de temperatuur verlagen en leiden tot slechte extractie. U kunt ook het risico lopen interne onderdelen te beschadigen door onvoldoende koeling.

Hoe kan ik mijn stoompijpje schoonmaken?

Was het stoompijpje na elk gebruik af met heet water en een spons. Droog het af met een keukenhanddoek of keukenpapier. Je moet ook een beetje stoom door het pijpje laten lopen om ervoor te zorgen dat de punt niet verstopt raakt met melk. Voor het beste resultaat laat u het stoompijpje draaien terwijl uw machine is gevuld met de ontkalkingsoplossing.