Hoe Latte Art Te Maken. Toptips Voor Het Maken Van De Perfecte Schenking

Je weet dat een klassieke latte een bevredigend drankje is, hoe lang je het ook drinkt.

Natuurlijk weten we dat het de rijke smaken zijn die een goede kop brouwsel maken, maar het uiterlijk is ook belangrijk. Een zorgvuldig vervaardigde afbeelding geëtst in schuim verheft de koffie van goed tot geweldig en tovert bijna onmiddellijk een glimlach op het gezicht van elke cafeïneliefhebber

Misschien heb je geprobeerd de ontwerpen in je favoriete coffeeshop na te maken met je eigen thuisbrouwsel. Maar het bleek dat je niet de barista was die je dacht, en je kunst was een beetje plat.

We begrijpen het. We begrijpen dat een mislukte poging tot latte-artwork frustrerend kan zijn. Maar we zijn hier om te helpen. We hebben alle informatie die je nodig hebt om indrukwekkende latte art te maken.

Laten we eerst de vraag van een miljoen dollar beantwoorden.

Wat Is Het Nut Van Latte Art?

Hoewel perfecte latte art erg cool is, maakt het de drank er niet beter op. Dus waarom doen barista’s zelfs de moeite om een wit schuimontwerp bovenop de drank te maken? Hoe komt het dat zoveel mensen zo opgewonden zijn om ingewikkelde patronen op hun espressodrankjes te zien?

Vat het doel van koffiekunst in één zin samen: presentatie is alles. Wanneer de barista het koffiekopje over het aanrecht naar je toe schuift met daarop een schuimig ontwerp, laat hij je weten dat ze je drankje zorgvuldig en met veel moeite en aandacht voor detail hebben bereid. Bovendien laat een succesvol latte-patroon de klant zien dat ze een drankje drinken met een espresso-shot van hoge kwaliteit en perfect schuim.

Wat Heb Je Nodig Om Latte Art Te Maken?

Er zijn niet veel hulpmiddelen voor nodig om prachtige koffiekunst te maken. Alles wat je nodig hebt is:

Op zoek naar cadeau-ideeën? Bekijk onze Top 10 cadeaus voor koffieliefhebbers in 2021

  • Een koffiezetapparaat en wat bonen. Hele bonen indien mogelijk, of voorgemalen indien niet. Espresso is het belangrijkste ingrediënt in een latte.
  • Stoompijpje, automatische melkopschuimer en een melkreservoir
  • Koude melk

Het Begint Allemaal Met Melk

Perfect stomen van melk is de eerste stap naar hoogwaardige latte art. Zonder een goede microfoam kun je geen vooruitgang verwachten met je koffiekunst.

Microfoam verwijst naar de fijn gestoomde melklaag die bovenop uw speciale drank wordt gegoten. Als je van plan bent om kunst te maken, is het een must-have.

Om latte te maken heb je een dampende kan en een dampende garde nodig. Het eerste dat u moet doen, is de garde gebruiken om lucht in de melk te injecteren. Dit zou een geluid moeten produceren dat lijkt op het scheuren van papier.

Vervolgens moet je je kruik zo kantelen dat de toverstaf een tornado in de melk begint te vormen en de luchtbellen door het hele vloeistofvolume reizen. U wilt er zeker van zijn dat uw melk een glanzende textuur heeft ontwikkeld, en wanneer het op natte verf begint te lijken, weet u dat u klaar bent om het aan uw espresso toe te voegen.

Dit is een heel beknopt overzicht van microfoam. Dit artikel geeft meer informatie over hoe je dit onder de knie krijgt met een stoompijpje.

Met Wat Voor Soort Melk Maak Je Latte Art?

De meeste pro latte-artiesten zweren dat volle melk voor de meest geweldige latte art zorgt dankzij het hogere vet- en eiwitgehalte, maar wat doe je als je een van de vele koffiedrinkers bent die geen zuivel consumeert?

Havermelk zou je niet-zuivelkeuze moeten zijn voor latte art. Als je de tijd neemt om het op de juiste manier te stomen, kan het bijna net zo goed standhouden als een gewoon melkkan! Het heeft geen sterke smaken die de smaak van je brouwsel kunnen veranderen.

Kun Je Microschuim Maken Met Een Handopschuimer?

Voel je niet buitengesloten van het latte art-feest als je geen espressomachine met een stoompijpje tot je beschikking hebt. Natuurlijk maakt een goede elektrische stomer het proces veel eenvoudiger, maar het is niet nodig om latte art te maken.

Je handige handopschuimer kan worden gebruikt om je melk voor te bereiden op latte arts, maar het zal wat vallen en opstaan om microschuim te krijgen met de juiste consistentie en textuur. Een handopschuimer zou je laatste redmiddel moeten zijn om je schuim voor te bereiden, omdat je meer kans hebt om dikker schuim te krijgen met deze tool, en dat werkt meestal niet goed als je patronen en ontwerpen op je Joe probeert te maken.

Als je geen stomende garde hebt, is een koffiezetapparaat de beste optie voor het maken van een heerlijk fluweelzacht microschuim. Verwarm eenvoudig de melk en giet deze in de brouwer. Zet de zuiger aan totdat de melk in volume is verdubbeld.

Het Gietproces

De espressomachine heeft je shot gebrouwen en de melk is gestoomd. Nu ben je klaar voor je eerste schenking. Wacht niet om te beginnen, want je wilt niet dat je melk zijn romige consistentie verliest. Haal diep adem, pak je gestoomde melk en lees verder om erachter te komen hoe je drie populaire latte art-ontwerpen kunt maken.

Hoewel je het World Latte Art Championship niet wint, is het mogelijk om met een beetje oefening basis latte art te maken. Blijf doorgaan en je zult snel meer complexe ontwerpen en patronen onder de knie krijgen.

Het Hart

Het hart is het eerste patroon in onze gids voor het maken van een creatieve beker. Het eenvoudige ontwerp van het hart is gemakkelijk te onthouden en zal je een populaire Instagram-ster maken.

Uw kan met gestoomd water moet drie tot vier centimeter boven de espresso worden gehouden. Je kopje moet 45 graden worden gekanteld als je melk toevoegt aan het hoogste deel van je espresso. De melk moet in een dunne stroom stromen terwijl je het aan je koffie toevoegt, waarbij je je pols in een cirkelvormige beweging beweegt totdat het melk- en espressomengsel de rand van het kopje bereikt.

Stop met schenken en zet de kannen zo dicht mogelijk bij de espresso. Giet de melk en beweeg de kan langzaam heen en weer terwijl een schuimige witte vorm bovenop de crema verschijnt (dat is de bovenste laag van je espresso). Volg de stroom melkschuim terwijl je schenkt tot de tuit van de kan in het midden van je drankje staat. Blijf gieten tot het vol is.

Je kunt melk aan je latte toevoegen als je geen ruimte meer hebt. Breng de kan eenvoudig omhoog tot dezelfde hoogte als toen u hem voor het eerst toevoegde. Giet vervolgens wat melk door het schuim. Dit maakt het ontwerp af en voegt een schone, scherpe punt toe aan de onderkant van de afbeelding.

Tulp

Hier is het goede nieuws: als je eenmaal het hart onder de knie hebt, heb je geen enkele moeite om de populaire drank te leren toppen met een tulp.

Omdat dit ontwerp slechts een reeks harten is, wil je met dezelfde stap beginnen: door een stroom melk aan je espresso toe te voegen vanaf slechts enkele centimeters boven het gekantelde kopje, terwijl je de kan nog steeds in voorzichtige cirkels beweegt totdat de koffie de kant.

Om een tulp te maken, stel je je kopje voor, verdeeld in drie secties: een boven-, midden- en onderkant. Als het tijd is om de afbeelding te maken, kan het nuttig zijn om uw drankje in delen te visualiseren.

Begin met het eerste stuk van je tulp tussen het midden en de onderkant van je kopje te plaatsen. Blijf de kan ronddraaien. Wanneer een kleine witte vorm verschijnt, stop dan met schenken en begin met het maken van het volgende stuk van het ontwerp tussen de bovenkant en het midden van je kopje. Stop met gieten wanneer de tweede schuimvorm verschijnt. Voeg het laatste deel toe aan de bovenkant van de beker.

Om de afbeelding compleet te maken, vul je je kopje met melk en til je het boven de latte.

Rosetta

Last but not least, in onze gids over latte art, is de altijd mooie rosetta.

Dit schuimontwerp is vergelijkbaar met een blad of wijnstok. U zult agressiever moeten zijn bij het toevoegen van de gestoomde melk in de gekantelde kop. U moet de melk nog steeds langzaam schenken, maar u moet de schenktuit van uw kruiken zo dicht mogelijk bij de crema krijgen. Beweeg vervolgens de kan zijwaarts in kleine kronkels totdat de basis van de roseetta zich in de koffie vormt.

Zodra je de basis hebt gevormd, begin je de melkstroom van de bodem naar de bovenkant van de beker te verplaatsen, terwijl je blijft wiebelen terwijl je beweegt. Zodra u de bovenkant van het kopje hebt bereikt, dompelt u de tuit in de koffie. Laat het laatste stukje van je ontwerp zich vormen. Til vervolgens de kan uit de beker om het ontwerp af te maken.

Veelgemaakte Fouten

Als je eerste poging tot het artwork op je zelfgebrouwen latte in niets lijkt op het schuimige plaatje op het drankje dat je uit je favoriete winkel haalt, wees dan niet ontmoedigd – probeer het opnieuw!

Het is geen gemakkelijke vaardigheid om onder de knie te krijgen, dus het vergt oefening voordat je het perfecte kopje schenkt. Dit zijn enkele veelvoorkomende fouten die u moet vermijden bij het oefenen van uw schenkingen.

Niet Genoeg Snelheid Of Te Langzaam Bij Het Schenken

Ook al sta je te popelen om je ochtend te beginnen met een kopje koffie, vertraag het bij het toevoegen van gestoomde melk. Je wilt het kopje niet te vol met koffie doen. Hierdoor kan er weinig ruimte zijn voor design of erger, waardoor de crema kan breken.

Aan de andere kant zorgt een te langzame schenking ervoor dat de melk onder het oppervlak van je espresso verdwijnt, waardoor je ontwerp volledig wordt gewist.

Je zult moeten experimenteren met de snelheid van je melk. Wees geduldig en u zult vinden wat het beste voor u werkt.

Te Veel Armbeweging

Hoewel alle latte art beweging vereist, is het belangrijk om te onthouden dat wanneer u uw melkschuimafbeelding maakt, u wilt dat uw bewegingen soepel en zacht zijn, waarbij u voornamelijk uw pols gebruikt om de kan te bedienen. Voorzichtigere bewegingen maken het ook gemakkelijker om de stroom van de melk in de koffie te regelen.

Matige Melk

Hoewel het de moeilijkste stap in het proces is, is het beheersen van melk misschien wel de belangrijkste. De sleutel tot het maken van winkelwaardige latte art is een uitstekende microfoam, dus neem de tijd om het stoomproces onder de knie te krijgen voordat je kunst aanpakt.

Omdat het de gestoomde melk is die de kunst zelf creëert, moet je melk net schuimig genoeg zijn om intact te blijven op je latte, maar niet zo groot en bruisend dat het de koffie overweldigt. Te veel bubbels kunnen erop duiden dat u tijdens het stomen te veel lucht in uw vloeistof injecteert, en te weinig zal ervoor zorgen dat uw koffie geen ontwerp heeft.

U moet ook de temperatuur van uw melk controleren. Hetere melk is moeilijker te controleren tijdens het schenken, wat betekent dat je kunst misschien niet helemaal wordt zoals je had gehoopt. De ideale melktemperatuur voor een latte ligt rond de 150 graden, maar als je geen thermometer in de buurt hebt, gebruik dan je hand als indicator. Als de kan te heet wordt om vast te houden of aan te raken, kan de melktemperatuur te hoog zijn voor je latte art.

Weet Voordat Je Schenkt

Kun Je Latte Art Maken Met Gewone Koffie?

Ja, je kunt latte art maken met gewone koffie, maar helaas zullen de melkschuimontwerpen niet zo uitgesproken zijn. Maar onthoud dat espresso rijker en robuuster is dan gewone koffie, dus de latte die je maakt met gemiddelde Joe zal zwakker zijn dan een latte die gemaakt is met authentieke espresso in caféstijl. Schenk uw koffie niet in met druppels. Brouw het sterker dan normaal.

Welk Kopje Is Het Beste Voor Het Maken Van Latte Art?

Technisch gezien kun je prachtige, schuimige kunstwerken in elk koffiekopje gieten als je genoeg tijd hebt besteed aan het oefenen van de vaardigheid. Maar de meeste barista’s geven de voorkeur aan een kopje latte of cappuccino, omdat hun brede randen en smalle bodems een behoorlijk groot canvas vormen voor een barista om mee te werken.

Roer Je Latte Art?

Je hoeft je latte niet te roeren voordat je hem drinkt. Zodra de hot shot espresso aan het kopje is toegevoegd, vermengen de gestoomde melk en de hot shot espresso zich.

Bovendien is het een beetje jammer om dat prachtige rosetta-patroon bovenop je drankje met een lepel te vernietigen.

Wat Is Gratis Pour Latte Art?

Terwijl sommige barista’s dingen als stencils en latte art-pennen gebruiken om uitgebreide ontwerpen op het drankoppervlak te maken, maakt free pour latte-kunst geen gebruik van een van die dingen. Een melkkan en gestoomde melk zijn alles wat nodig is om gratis pour latte art te maken. De vaardigheid en het vermogen van de barista bepalen of het ontwerp naar verwachting wordt.

Oefening!

Je favoriete barista heeft de tulp en rosetta niet in één dag onder de knie.

Zoals bij elke vaardigheid, is het maken van een latte een langzaam proces. Je hebt geduld en doorzettingsvermogen nodig om deze kunst onder de knie te krijgen. Voor je het weet, schenk je espresso als een pro!

  • Koffie Feiten

    Welke zetmethode je ook gebruikt, ontdek hoeveel kopjes koffie elke zak van 340 g maakt!

  • Hoe te brouwen?
  • Hoe te brouwen?

    Dit vanille-zoete-room-cold brew-recept is misschien wel je nieuwe favoriet! Niemand houdt van een koud brouwsel zoals jij… toch?

  • Koffie Feiten

    Ontdek de belangrijkste redenen waarom er geen crema op uw espresso zit en wat u kunt doen om dit probleem op te lossen!