De Ideale Koffietemperatuur Zo Heet Moet Koffie Zijn

Gloeiend hete koffie schreeuwt het knipperende neonbord in de overgrote hoekcaféramen. We hebben allemaal dit soort tekens gezien, maar als je op mij lijkt, heb je je afgevraagd of gloeiend heet echt de beste temperatuur is voor koffie.

Koffie die heet genoeg is om je smaakpapillen te verwennen, is niet goed om te drinken. Hoe heet moet koffie zijn? Vandaag ga ik je vertellen wat (als het niet gloeiend heet is) de juiste temperatuur is om koffie te serveren.

Zettemperatuur Versus Serveertemperatuur

Laten we zeggen dat de zettemperatuur van koffie verschilt van de serveertemperatuur van de koffie.

Dit lijkt misschien voor de hand liggend, aangezien koffie wordt gebrouwen bij 19596 C, wat heet genoeg is voor een rechtszaak van een half miljoen dollar van McDonald’s (2). Dit geldt echter niet voor veel andere dranken.

Tenzij je een verfrissend koud brouwsel maakt of strijdt om het World AeroPressChampionship (die jongens gebruiken belachelijk lage brouwtemperaturen), zal je serveertemperatuur ver onder je brouwtemperatuur liggen.

Hoe Laag Kan Je Gaan?

Voordat je begint te denken dat ik je naar een lauwe kop Joe stuur, vrees niet, want zelfs ik zou niet zo laag bukken (ik beloof dat dat mijn enige woordspeling was).

Hoewel ik er zeker van ben dat je me graag wat wetenschap zou horen citeren, is er weinig overtuigend bewijs over hoe smaak wordt beïnvloed door temperatuur; er zijn er echter die de zaak hebben onderzocht.

Enkele onderzoeken hebben aangetoond dat hogere serveertemperaturen – voor zowel voedingsmiddelen als dranken – de perceptie van zoetheid en bitterheid versterken, maar zuurheid en zoutheid worden meer uitgesproken bij lagere temperaturen. Andere studies hebben echter aangetoond dat hogere temperaturen de smaak kunnen verstikken (4) en de delicate nuances van een drankje kunnen maskeren.

Helaas spreekt geen van deze onderzoeken rechtstreeks over koffie, maar misschien kunnen we uit hun resultaten een belangrijke conclusie trekken:

Om de zoete en bittere tonen van koffie te accentueren (en de zuurheid ervan te maskeren) is een hogere serveertemperatuur nodig, maar als je te hoog gaat, verdoof je je vermogen om je heerlijke brouwsel echt te proeven.

Niet Te Laag

Hoewel de wetenschappers niet veel hielpen bij het bepalen van een geschikte serveertemperatuur voor je koffie, kunnen we altijd kijken naar die eigenzinnige en overdreven dwangmatige gemeenschap van koffie-experts die onvermoeibaar experimenteren en geobsedeerd zijn door hun brouwsels.

De National Coffee Association of France, waarnaar veel grote bedrijven in de voedings- en drankenindustrie luisteren, beveelt aan om koffie te schenken op 18085 C (5). Deze temperatuur mag niet lager zijn dan de standaard zettemperatuur. De jongens van Coffee Detective lijken echter te denken dat dit een te hoge temperatuur is.

Ze raden aan ergens koffie te serveren in het tot HTML579 C- bereik. Ze stellen echter voor om naar de onderkant te leunen met koffiebonen van betere kwaliteit. Deze veronderstelling dat lagere temperaturen beter zijn voor koffie van hogere kwaliteit, past goed bij wat we al weten: gebruik temperatuur om de smaken van koffie te onthullen of te maskeren.

Gewoon Laag Genoeg

Hoewel 68 C misschien een lage temperatuur voor koffie lijkt, zijn er sommigen die zelfs dat te hoog vinden.

Voor sommigen is 12060 C het ideale assortiment om koffie te drinken. Sommige koffiedrinkers zijn tegen gloeiend hete koffie omdat het moeilijk is om de subtiele smaken te proeven.

Een opmerking voor de toegewijde wetenschapsliefhebbers: het soortelijk gewicht (dat wil zeggen, de dichtheid in vergelijking met puur water) van koffie stijgt naarmate de temperatuur daalt.

Verrassend genoeg komt deze aanbeveling ook overeen met de wetenschappelijke onzin die ik eerder heb besproken: lagere temperaturen zorgen ervoor dat tonen van zuur/bitterheid meer uitgesproken worden, maar hogere temperaturen kunnen een drank meer delicate smaken maskeren, zoals zoetheid.

Alsjeblieft God! Wat Is Dan De Juiste Koffietemperatuur?

Misschien is het enige concrete feit dat we uit dit alles kunnen afleiden dat zolang uw koffie niet lauw of gloeiend heet is, de juiste serveertemperatuur voor u afhankelijk is van uw eigen unieke smaakvoorkeuren. U kunt ook verwijzen naar dit onderzoeksrapport, Berekening van de optimale temperatuur voor warme dranken:

Ondanks dit gebrek aan een antwoord waar iedereen het over eens is, zijn er enkele goede richtingaanwijzers om je te helpen die perfecte temperatuur te vinden:

  • Voor degenen onder u die de voorkeur geven aan de ronde, zoete en bittere tonen van koffie, kunt u beter binnen het bereik van 15579 C blijven .
  • Maar als je meer geniet van een helderder, scherper en zuurder kopje, mik dan binnen het bereik van 12060 C.
  • Als u zich meer zorgen maakt over de warmte van warme koffie dan over de smaak, dan is een kopje in het bereik van 180-85 het beste.

Wat je voorkeur ook heeft, zorg ervoor dat je koffie altijd warm is. Door het opwarmen kan het zijn smaak verliezen.

Hier is de videoversie van al deze wijsheid:

FAQ

Bij Welke Temperatuur Voelt De Tong Pijn?

De drempel waarbij de tong pijn voelt is ongeveer 47 graden C (116 F). De tong is bedekt met water, dat een isolerend en warmteabsorberend vermogen heeft waarvan veel mensen denken dat het minder gevoelig is voor pijn dan andere delen. De tong geneest ook twee keer zo snel als elk ander weefsel in het lichaam.

Wat Is De Snelste Manier Om Hete Koffie Af Te Koelen?

Een metalen kopje is de snelste manier om hete koffie af te koelen. Het heeft betere warmteoverdrachtseigenschappen dan keramiek of glas. Als je wilt, kun je melk aan je koffie of een ijsblokje toevoegen om de temperatuur te verlagen. Het kan er echter ook voor zorgen dat de koffie enigszins verdund raakt.

Wat Is De Beste Manier Om Koffie Warm Te Houden?

De beste manier om koffie warm te houden is in een afgesloten, dubbelwandige geïsoleerde karaf, bij voorkeur bekleed met glas. Een verzegelde karaf beschermt de koffie tegen oxidatie, wat nog schadelijker is voor gezette koffie dan voor koffiebonen. Glas is ook een zeer goede isolator, vooral wanneer er een vacuüm is tussen de binnenste en buitenste glaslaag.