Een Gekarteld Mes Slijpen?

Als u ons regelmatig leest, weet u dat er veel keuzes zijn om uw botte messen te slijpen. Maar die zijn meestal voor je eigen koksmesvariant. 1 ding dat meer zelden wordt gecoat, zowel hier als elders, is het slijpen van een gekarteld mes.

Gekartelde messen zijn moeilijker te slijpen dan rechtstreekse messen. Foto met dank aan: Smiths

Ze wisten allemaal dat gekartelde messen vaak de beste keuze zijn bij het snijden van brood, tomaten en een verscheidenheid aan verschillende soorten voedsel. Maar waarom is dat?

De punten van de kartels concentreren je neerwaartse druk op een kleinere doorsnede van hun voedsel. Op die manier zullen ze het buitenoppervlak (dat kan harder zijn dan de binnenkant) doorboren. Dan kun je heen en weer zagen om die speldenprikken uit te zetten.

Dus deze factoren doen iets meer werk dan de valleien (officieel jargon genoemd als slokdarm) ertussen. Als zodanig hebben ze wat meer slijtage nodig.

Wat de punten echter veel meer verslijt, is het oppervlak waarop u snijdt. Zodra je op de bodem van het brood of rundvlees komt, komt er een snijplank of een keramische plaat onder. De punten van je mes hebben over dat uitdagende oppervlak gesleept. Keramiek kan met name uw randen snel dof maken.

Met dit in gedachten, is het duidelijk dat de punten de componenten zijn die het maximale moeten worden verscherpt.

Gelukkig zijn gekartelde messen echt een soort magie. Omdat zoveel stress op kleine punten is gericht, zijn zelfs saaie punten redelijk goed in het beginnen van een snede. Daarna kunnen de compactere slokdarmen veel meer werk doen, en zullen de punten de substantie een beetje scheuren. Een bot gekarteld mes is veel effectiever dan het gebruikelijke saaie liniaalmes.

Tot slot heeft echter elke mesrand wat aandacht nodig.

Kun Je Een Gekarteld Mes Slijpen?

De meeste methoden voor het slijpen van messen zijn gemaakt voor rechte randen. Je haalt de schuine kant van je mes over een wetsteen of haalt hem door een V-vormige slijptop. Maar deze zullen het niet snijden voor gekartelde messen. Af en toe vind je een elektrische doortrekslijper met een flexibel stropping-wiel dat op zijn minst kleine onvolkomenheden kan slijpen, maar dat is ook geen complete oplossing.

Het slijpen van de complexe vorm van kartels vergt meer geduld en tijd, maar is zeker te doen.

Het belangrijkste dat je nodig hebt, is een slijpstaaf. Om het werk goed te doen, wilt u een keramische of diamanten slijpstaaf in plaats van alleen een stalen hoonstaaf. Aanzetstaal verwijdert niet echt materiaal in het lemmet. De keramische staven hebben op zijn minst een beetje schurend materiaal om het werk uit te voeren en diamantschuurmiddelen snijden iets sneller door het metaal.

In het ideale geval wil je een hengel vinden met exact dezelfde kromming als de getande gulets of een die aan één kant taps toeloopt. Een paar slijpersets hebben zelfs hoekhandleidingen om een deel van het giswerk weg te nemen.

Hoe Kun Je Een Gekarteld Mes Slijpen?

Dit kan een vervelend proces zijn, dus maak er wat tijd voor vrij. Gelukkig hoef je gekartelde messen niet vaak te slijpen. En aangezien de meeste gekartelde messen maar aan 1 kant zijn afgeschuind, hoef je je alleen op die kant te concentreren.

Wat je nodig hebt

Routebeschrijving

  1. Houd het mes met het voordeel van u af gericht en de schuine kant naar boven.
  2. Zet de slijpstok in de eerste getande slokdarm. Zorg ervoor dat u het in exact dezelfde hoek houdt als de afschuining. Het vinden van de juiste hoek is gemakkelijker met gekartelde messen dan met rechte messen – dat de kromming van de slokdarm u meer visuele aanwijzingen geeft.
  3. Duw de volledige lengte van de paal langs de slokdarm terwijl u die schuine hoek behoudt.
  4. Reset de staaf en duw hem nog een paar keer door. Een korte slijpstaaf heeft meer passen nodig dan een lange.
  5. Ga verder met de volgende getande slokdarm en herhaal. De procedure duurt lang omdat je elke karteling afzonderlijk moet doen.
  6. Nadat je alle kartels hebt gemaakt, draai je het mes om naar de vlakke (niet-afgeschuinde) kant. De rand moet een braam hebben van materiaal dat van de rand is geschraapt maar nog niet helemaal is afgevallen. Lijn dat facet van het mes uit op de van schroefdraad voorziene paal met bijna geen hoek en geef het slechts een paar vegen over de volledige lengte van de messen om de braam te verwijderen. Als je wilt, kan deze stap ook worden gedaan met wat fijnkorrelige wetsteen.
  7. Spoel je vers geslepen mes af en laat je bessen weten dat ze weer iets te vrezen hebben!

Om een gekarteld mes te slijpen, duwt u de volledige lengte van de paal langs de slokdarm terwijl u de schuine hoek behoudt. Afbeelding met dank aan: DMT

Hoe Een Gekarteld Broodmes Te Slijpen?

Hoe Een Gekarteld Broodmes Te Slijpen

Broodmessen hebben doorgaans bredere kartels in vergelijking met de meeste andere gekartelde messen. Dat betekent dat je een draadstang met een grotere diameter nodig hebt. Gelukkig zijn keramische sticks meestal niet erg duur, daarom zou het de bank niet moeten breken.

Als bonus zijn slijpstaven met grote diameter vaak langer dan smalle, wat betekent dat u niet zoveel bewegingen hoeft te maken bij elke vertanding.

Naast het af en toe slijpen zoals hierboven beschreven, is het soms een goed idee om je brood af en toe te slijpen. Dit kan bijna net zo snel worden bereikt als het hebben van een mes met een rechte rand. Laat de lengte van het mes een paar keer door de hoonstaaf lopen. Het zullen vooral de kartelpunten zijn die op die manier de aandacht trekken, maar het zijn toch de onderdelen die uitgelijnd moeten worden.

Hoe Een Gekarteld Steakmes Te Slijpen?

Steakmessen worden het snelst bot. Als je steaks bijzonder mals zijn, merk je het misschien een tijdje niet, maar al die aanraking met porseleinen borden zal een nummer op de kartelpunten doen.

Deze messen hebben een brede selectie van kartelmaten, dus doe je best om de juiste maat staaf te verkrijgen. Ga er dan voor zitten met een fantastische film en werk je een weg door de messencollectie.

Het is vermeldenswaard dat steakmessen met superkleine kartels waarschijnlijk niet aanzienlijk kunnen worden geholpen. U kunt proberen ze door een elektrische puntenslijper te halen om de vertanding volledig te verwijderen. Over het algemeen pleiten we niet voor kleine vertandingen, vooral omdat ze niet correct kunnen worden geslepen.